onsdag 18 mars 2009

Mărţişor

For nagra dagar sedan fick jag den har lilla broschen av Olga.



Nastan varje moldavisk tjej och kvinna har en san har liten tygblomma i olika utformningar pa jackan eller trojan. Det ar en tradition har att ge bort dessa till varandra under mars manad. I slutet av manaden satts de sedan fast pa ett trad.

Traditionen grundar sig i en legend som Olga berattade for mig medan vi raknade banankartonger fulla med klader som kommit fran Sverige.

En gang for lange sedan i det omrade som i dag ar Moldavien bestamde sig Drottningen av Sno for att harska for evigt. Snon tinade aldrig bort och vintern lag kvar. Men sa en dag bestamde sig en valdigt liten, men mycket modig, Snodroppe for att trotsa Drottningen av Sno. Den borjade vaxa och strackte sig upp ovanfor snon, mot solen. Drottningen blev givetvis valdigt arg och sande sno och kall och hard blast for att hindra den lilla men modiga Snodroppen fran att lyckas. Varen daremot, ville hjalpa den lilla blomman. I striden med Drottningen av Sno blev Varen skadad. Blodet fran Varen droppade rakt pa Snodroppen, och eftersom det var varmt starkte det blomman. Efter ett tag fick Drottningen ge upp kampen och Varen kom.

Till minne av denna modiga lilla Snodroppe, och av den standiga kampen mellan Vinter och Var i mars, ger man varandra dessa sma blommor som kallas Mărţişor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar