söndag 25 januari 2009

Om Europas nu fattigaste land.

Moldavien: från välstånd till fattigdom.
- Ur Sidas publikation Perspektiv på fattigdom, s. 55.

"Moldavien har antagligen upplevt en allvarligare försämring av levnadsstandarden än någon annan nation i modern tid. Från att ha varit relativt välmående fick landet under 1990-talet uppleva att BNP sjönk med över 70 procent till föga mer än 300 USD/capita.

När Sovjetunionen föll sönder förvandlades Moldavien från en liten kugge i en enorm planekonomi till en självständig stat med öppen ekonomi. Den ekonomiska infrastruktur som utan hänsyn till kostnaderna skapats under Sovjettiden förvandlades omedelbart till en stor börda. Behovet av investeringar och ekonomisk omvandling var enormt. Landet saknade till en början fungerande nationella basinstitutioner, så som en regeringsapparat, ett självständigt rättsväsende och ett parlament. Hälsovård, utbildningsväsende och sociala trygghetssystem behövde omdanas. Det nya Moldavien fick i stort sett byggas upp från grunden.

Den inledande ekonomiska chocken förvärrades när den inhemska efterfrågan föll dramatiskt på grund av kraftigt minskade realinkomster. Detta i sin tur ledde till att statens inkomster sjönk och att regeringen dels tvingades skära i den sociala välfärden, dels ta kortfristiga lån med höga räntor hos de internationella finansieringsinstituten. Fokus skiftade från behovet av långsiktig social förändring till hur man skulle hantera krisen från dag till dag för att överleva.

Den ekonomiska basen krympte. 1998 skrevs valutan ned. Detta, jämte de hårda lånevillkoren, resulterade i en skuldbörda som i sin tur innebar dödsstöten för de redan försvagade, offentligt finaniserade sociala sektorerna och bidrog till att ytterligare förvärra det ekonomiska läget i landet. Den onda cirkeln resulterade i att vad som uppfattats som en tillfällig standardsänkning började övergå i kronisk fattigdom. Vid millennieskiftet hade inkomsten per capita sjunkit under existensminimum till omkring 10 USD/månad. Ojämlikheten i samhället hade ökat på ett sätt som man aldrig tidigare kunnat föreställa sig. Människor tvingades i allt högre grad emigrera för att kunna försörja sig själva och sina familjer. 2002 räknade man med att 1/4 av arbetskraften befann sig utomlands, merparten som illegala invandrare i andra europeiska länder."

2 kommentarer:

  1. allt gott på din resa lina!
    Allt blir inte som man tror, och det är som det ska.

    /maria carlander

    SvaraRadera
  2. I bibeln står det att man inte ska ta ut ocker ränta och det med rätta himla giriga finnansinstitut..

    Men soviet hade väl inte heller så fungerade ekonomi.. det är väl different shades of gray the handlar om här va? Annars skulle ju kanske inte soviet kolapsat så lätt som det gjorde..

    /Andreas

    SvaraRadera