söndag 21 juni 2009

Glad midsommar!

Jag firade märkligt nog den svenskaste midsommaren på länge. Med kransar, midsommarstång, små grodorna och schottis, folkmusik, säckhoppning, sill, snapsvisor och jordgubbar. Jag som brukar se till att jobba på midsommar såg för första gången på många år fram emot firandet.
Dock fick jag nästintill en kulturchock när vi klev från Chisinaus slitna gator in i det grymt fina huset, som dessutom hade en bakgård med gräsmatta och pool. Och runt omkring mig pratade människor svenska. Mycket konstigt, men väldigt trevligt. Det är för övrigt inte alla midsomrar det är 35 grader ute och man kan vara barbent hela kvällen utan att frysa. Och jag blev hög på allt gott att äta. Hurra för en dag utan kål i någon form!






Det absolut roligaste var när några amerikanare sa ”Now we’re gonna dance the swedish buttdance! We’re from Minnesota and many people there have relatives from Sweden, so we know this dance.” Vi försökte förklara att de missförstått det hela. Att när vi på midsommar dansar runt stången så leker vi grodor utan svansar. Vi hoppar inte runt och slår oss på rumpan. Men vad brydde de sig om det.



Och nu är det bara två dygn kvar.

2 kommentarer:

  1. Men, vilka fina bilder du tagit! ;-)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Visste du om att den historiska människan hette Ribi Yehoshua [not 1] – Messias – från Nasaret och hans efterföljare Netzarim praktiserade direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt och att Moseböckerna förbjuder firande av hedniska högtider, vilket inkluderar midsommar ?

    Not 1.
    Han föddes i Betlehem av Miriam och Yoseiph (försvenskat till Josef) 7 år f.v.t. Han blev dödad av romarna 30 år v.t. Han växte upp i Nasaret. Han undervisade i Israel, inklusive i fariséeiska ”synagogor”. Han var Messias som det profeterades om i den judiska Bibeln.
    Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

    Ribi Yehoshuas – Messias - ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”.

    SvaraRadera